Περιοδικό «Καλά Μαγειρέματα» 2014 – Kalamata Papadimitriou

Περιοδικό «Καλά Μαγειρέματα» 2014

Πολλοί νομίζουν πως το ταξίδι της γεύσης ξεκινά από το πιάτο, στην πραγματικότητα όμως το πιάτο είναι ο τελικός προορισμός. Το ταξίδι της γεύσης ξεκινά από τα υλικά κάθε συνταγής. Αν έχεις υλικά με εξαιρετική ποιότητα και πλούσια γεύση, τότε μπορείς να κάνεις μαγειρικά θαύματα!»

Το βαλσαμικό ξίδι και η μουστάρδα έχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα μου και θα το έχετε διαπιστώσει. Είναι από τα υλικά που προσθέτουν, αναβαθμίζουν, συμπληρώνουν τις γεύσεις στα μαγειρέματά μου. Έχει πολλή σημασία λοιπόν να είναι εξαιρετικής ποιότητας, ώστε το αποτέλεσμα να είναι τέλειο. Για να φτάσουμε όμως στο τέλειο προϊόν, προηγούνται η τέλεια πρώτη ύλη και οι άνθρωποι που έχουν το όραμα, την τεχνογνωσία, τις αγωνίες για την παραγωγή, την καθημερινή φροντίδα για το άψογο αποτέλεσμα. Πίσω λοιπόν από το εξαιρετικό Βαλσαμικό Ξίδι Καλαμάτας και τις αρωματικές Μεσογειακές Μουστάρδες, η οικογένεια Παπαδημητρίου μοχθεί καθημερινά για να φτάνουν στα χέρια μας ξίδι και μουστάρδες με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Με τον Χρίστο Παπαδημητρίου, τον διευθυντή της ομώνυμης εταιρείας ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε στο εργαστήριό μου, εκεί που γίνονται τα σεμινάρια μαγειρικής, εκεί που δοκιμάζω καθημερινά προϊόντα, συνταγές, όλα αυτά που μοιράζομαι μαζί σας μέσα από την εκπομπή «Γεύσεις στη φύση» και από τα «Καλά Μαγειρέματα». Χάρηκα πραγματικά όταν αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου και έτσι συναντηθήκαμε, δοκιμάσαμε ελληνικά προϊόντα, ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα γαστρονομίας, αλλά κυρίως εστιάσαμε στη διαδρομή ενός τοπικού προϊόντος στον παγκόσμιο χάρτη της γεύσης!

Β.Δ.: Πώς ένα τοπικό προϊόν καταφέρνει και ξεπερνά τα σύνορα, και μάλιστα με τόση επιτυχία;

Χ.Π.: Η εξαγωγή ενός προϊόντος προστιθέμενης αξίας είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες δημιουργείς από τη στιγμή που σχεδιάζεις το προϊόν σου, γιατί πρέπει να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των αγοραστών και των καταναλωτών πλέον ως ένα εισαγόμενο προϊόν σε μια ξένη χώρα. Και εφόσον την κερδίσεις, πρέπει να τους παρέχεις διαρκή υποστήριξη.

Πρέπει το προϊόν σου να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, να ξεχωρίζει, να διαφοροποιείται και να καινοτομεί στην κατηγορία του. Πρέπει να διατηρείς την ποιότητά του υψηλή και σταθερή και να φτάνει ασφαλές στα χέρια των καταναλωτών. Να φροντίζεις να έχει την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής αναφορικά με τον ανταγωνισμό. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να σε δεχτούν στις ξένες αγορές και δεν πρέπει να απογοητευόμαστε αν δεν έχουμε άμεσα αποτελέσματα αλλά να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.

Β.Δ.: Ξέρω πως το δικό σας βαλσαμικό ξίδι ήταν το πρώτο που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο όμως, ποιο είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο βαλσαμικό ξίδι;

Χ.Π.: Η ουσιαστική διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα βαλσαμικά ξίδια είναι η πρώτη ύλη. Το βαλσαμικό μας παράγεται αποκλειστικά από κορινθιακή σταφίδα (τη λεγόμενη «μαύρη» σταφίδα) και τη διαδικασία ζύμωσης (αλκοολική και οξική σχεδόν ταυτόχρονα). Η κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ πλούσια σε φυσικά σάκχαρα και έχοντας το φυσικό σκούρο χρώμα αποτελεί την ιδανική πρώτη ύλη για το βαλσαμικό ξίδι. Έτσι, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ιταλικών βαλσαμικών ξιδιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (στα σουπερμάρκετ), το βαλσαμικό μας δεν έχει συντηρητικά ούτε καραμελόχρωμα, αντλώντας την ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση και το χρώμα του αποκλειστικά από τη σταφίδα. Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χρησιμοποιούμε για να πείσουμε τους καταναλωτές στο εξωτερικό να προτιμήσουν το καλαματιανό βαλσαμικό σε σχέση με το πολυδιαφημισμένο βαλσαμικό της Μόντενα.

Β.Δ.: Πώς είναι να είσαι ο συνεχιστής μια εταιρείας; Έχει μεγαλύτερο άγχος από το να είσαι ο ιδρυτής;

Χ.Π.: Δεν μπορώ να απαντήσω σαν ιδρυτής… γιατί δεν έχω ιδρύσει δικιά μου εταιρεία αλλά φαντάζομαι ότι τα συναισθήματα είναι τα ίδια, οι αγωνίες και οι προκλήσεις παρόμοιες. Είτε ιδρυτής είτε συνεχιστής προσπαθείς για τη συνεχή ανάπτυξη, να μη μένεις στάσιμος, να εκσυγχρονίζεσαι και να καινοτομείς. Να μπορείς να αντιλαμβάνεσαι τις μελλοντικές ανάγκες των αγορών και των καταναλωτών ώστε να προλαβαίνεις τις εξελίξεις και όχι απλώς να τις ακολουθείς.

Β.Δ.: Η προσωπική σου συνεισφορά στην εταιρεία ξεκινά με την αλλαγή της συσκευασίας των προϊόντων. Πόσο ρόλο πιστεύεις ότι παίζει η εμφάνιση ενός προϊόντος στα μάτια του καταναλωτή;

Χ.Π.: Σίγουρα κατέχει τον πιο σημαντικό ρόλο για την πρώτη επαφή του καταναλωτή με το προϊόν σου. Η συσκευασία είναι αυτή η οποία ουσιαστικά θα παρακινήσει τον καταναλωτή να απλώσει το χέρι και να περιεργαστεί ένα προϊόν. Είναι αυτή που επικοινωνεί και μεταφέρει στον καταναλωτή όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ξεχωριστό και θα τον πείσουν να το αγοράσει. Αλλά σίγουρα η συσκευασία από μόνη της δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του προϊόντος σου. Όταν αγοραστεί, πρέπει να ικανοποιήσει ή καλύτερα να ξεπεράσει τις προσδοκίες που δημιούργησε στον καταναλωτή μέσα από τη συσκευασία του. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι σίγουρα κάθε προϊόν αξίζει μια ωραία συσκευασία. Χρειάζεται όμως προσοχή κατά το σχεδιασμό, ώστε να μη δημιουργούμε ακριβές συσκευασίες που επιβαρύνουν κοστολογικά το προϊόν, με αποτέλεσμα να γίνεται απαγορευτική η αγορά του από τους καταναλωτές.

Β.Δ.: Μετά το ξίδι ποιο προϊόν θα ήθελες να «ανοίξει» τα φτερά του στο εξωτερικό;

Χ.Π.: Ήδη τα μηνύματα από τα νεότερα προϊόντα μας είναι αρκετά ενθαρρυντικά: Οι κρέμες βαλσαμικού, που είναι βασισμένες στην συνταγή του Βαλσαμικού Ξιδιού Καλαμάτας, και οι μεσογειακές μουστάρδες με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βαλσαμικό ξίδι και αρωματικά βότανα δείχνουν ότι μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό χάρη στην πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής τους.

Είναι συγκινητικό και τιμητικό ταυτόχρονα για κάθε παραγωγό να βλέπει το προϊόν του σε κάθε κουζίνα, να ξέρει ότι συμβάλλει στη διαμόρφωση της γεύσης, της καθημερινής απόλαυσης πολλών χιλιάδων καταναλωτών, και αυτό του δίνει χαρά και αισιοδοξία αλλά και ευθύνες για να παραμείνει συνεπής.Ο Χρίστος είναι ένας εξαιρετικά ευχάριστος και προσγειωμένος νέος επιχειρηματίας, με όλες τις αγωνίες, τα όνειρα, τις ευθύνες που έχει το τρέξιμο μιας τόσο μεγάλης παραγωγής προϊόντων και με πολλή και σκληρή δουλειά κατάφερε μέσα σε μια ομιχλώδη οικονομική περίοδο, όπου οι δυσκολίες στέκονται εμπόδια σε κάθε νέο άνθρωπο, να οχυρώσει καλά τη φαντασία του, τη χαρά του για δημιουργία και το όραμά του, να θέσει στόχους και να τους τολμήσει. Και πέτυχε!

Download PDF