Χωριάτικη σαλάτα: Ένας θησαυρός στο τραπέζι μας – Kalamata Papadimitriou

Χωριάτικη σαλάτα: Ένας θησαυρός στο τραπέζι μας

Χωριάτικη σαλάτα ή μήπως ελληνική σαλάτα ή μήπως αγγουροντομάτα ή μήπως χωριάτικη σκέτη ή μήπως famous Greek salad, όπως συχνά τη ζητούν οι τουρίστες;

Όποιο όνομα κι αν επιλέξουμε για να αναφερθούμε σε αυτό το γνήσιο Ελληνικό πιάτο, στο μυαλό μας έρχονται αμέσως ζουμερές και ολόγλυκιες ντομάτες, φρεσκοκομμένο κρεμμυδάκι, δροσερό αγγούρι, ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Φανταζόμαστε ένα τετράγωνο τραπέζι με χάρτινο τραπεζομάντηλο, ένα πιάτο με φέτα, ζυμωτό ζεστό ψωμί , ούζο με πάγο και πορτοκαλάδες για τα παιδιά. Νιώθουμε την αλμύρα από τη θάλασσα, τη δροσιά από το μελτέμι και τη μυρωδιά του αντηλιακού.

Η χωριάτική σαλάτα που εκπροσωπεί όλα τα χωριά της Ελλάδας, έχει γίνει σήμα κατατεθέν της χώρας και έχει πέσει θύμα «εκμετάλλευσης» από πλήθος τουριστικών καταστημάτων. Το #greeksalad στο instagram αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες φωτογραφίες και τα σχόλια που συγκεντρώνει είναι εξαιρετικά.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει την χωριάτικη σαλάτα τόσο ξεχωριστή;

Το γεγονός ότι αν και περιλαμβάνει απλά και πατροπαράδοτα υλικά, προσφέρει σύνθετη και υψηλή γεύση. Καταφέρνει να συνδυάσει τη λιτότητα και τη μεγαλοπρέπεια σε ένα πιάτο. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, παίζει κι η εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών που προσφέρει σε αφθονία η Ελληνική γη.

Οι πιο μερακλήδες προσθέτουν στη σαλάτα τους κάππαρη, πράσινη πιπεριά και ξίδι που αναδεικνύει τη γεύση της ντομάτας, δημιουργώντας διαφορετικές εναλλακτικές του πιάτου. Κάποιοι βάζουν μαϊντανό, κάποιοι προσθέτουν καππαρόφυλα και κάποιοι την ανακατεύουν με παξιμάδια στο πρότυπο του Κρητικού ντάκου.

Εμείς σας προτείνουμε να κάνετε τη διαφορά, συνδυάζοντας τα κλασσικά υλικά με βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou που θα ανεβάσει την παραδοσιακή σαλάτα σας, σε ένα άλλο επίπεδο. Η ξεχωριστή ισορροπημένη γλυκόξινη γεύση του η οποία προέρχεται από τη μοναδική κορινθιακή σταφίδα, θα δώσει μια διαφορετική νότα στο πιάτο σας και θα διατηρήσει την αυθεντικότητα του.

Εναλλακτικά μπορείτε να μαρινάρετε τις ντομάτες πριν τις βάλατε στη σαλάτα, σε βαλσαμικό ξίδι με γεύση σύκο Kalamata Papadimitriou. Η διαφορετικότητά της σαλάτας σας τώρα θα εντοπίζεται στη γλυκύτητα που της προσδίδει το εκχύλισμα σύκου και στην οξύτητα που της προσδίδει το βαλσαμικό ξίδι. Ένα διαφορετικό παιχνίδι γεύσεων και αντιθέσεων που όμως «συμβιώνουν» αρμονικά σε μια σαλάτα.

Εξίσου γευστικό αποτέλεσμα θα επιτύχετε κι όσοι επιλέξετε κρέμες βαλσαμικού Kalamata Papadimitriou αντί για βαλσαμικό ξίδι, κατά προτίμηση κλασσική ή γεύση σύκο. Η πλούσια υφή της κρέμας θα ικανοποιήσει γεύση και όραση. Άλλωστε, η γευστική εμπειρία ξεκινάει από την εικόνα!

Και αφού απολαύσετε τη σαλάτα σας, μην διστάσετε να βουτήξετε το φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που έχει ανακατευτεί με τους χυμούς της ντομάτας και την κρέμα βαλσαμικού σύκο Kalamata Papadimitriou. Θα μιλάτε γι’ αυτήν τη βουτιά όλο το καλοκαίρι!

Το καλοκαιρινό τραπέζι στην Ελλάδα κρύβει το δικό του θησαυρό. Ένα θησαυρό που κουβαλάει παραδόσεις, ιστορία, φρεσκάδα και χρώματα, και που προσφέρει σε όποιον τον δοκιμάσει μια λαχταριστή εμπειρία.