Το σταφύλι της χαράς και της μακροζωίας – Kalamata Papadimitriou

Το σταφύλι της χαράς και της μακροζωίας

Καρπός του αμπελιού. Φυτό αναρριχητικό με εξέχουσα παρουσία τόσο στην εκκλησιαστική παράδοση όσο και στην αρχαιότητα. Ο Όμηρος ήθελε τους ήρωές του της Ιλιάδας και της Οδύσσειας να καταναλώνουν σταφύλι, εκθειάζοντας τις αρετές του αλλά υπογραμμίζοντας και την κατάχρησή του. Η άμπελος δεσπόζει στις ιερογλυφικές επιγραφές την ώρα που οι άνθρωποι στις τοιχογραφίες καλλιεργούν αμπέλια ή μαζεύουν τα σταφύλια. Στο σταφύλι οφείλουμε τον μούστο, το κρασί, την σταφίδα. Όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με την μεσογειακή μας διατροφή και τη χαρά της ζωής μας.

Οι ποικιλίες του σταφυλιού

Τα είδη των σταφυλιών είναι πολλά και γι’ αυτό έχουν διαχωριστεί σε 3 βασικές κατηγορίες. Είναι τα λευκά, τα ροδόχρωμα και τα ερυθρά. Γνωστές ονομασίες σταφυλιών είναι το αγιωργίτικο, το μοσχάτο, το σαββατιανό, το αθήρι, το ασύρτικο, το κοτσιφάλι, η μαλαγουζιά, η μαύρη κορινθιακή, το μοσχοφίλερο, το ξινόμαυρο και πολλές πολλές άλλες.

Πολύτιμο για τον οργανισμό

Το σταφύλι είναι φρούτο πολύτιμο για τον οργανισμό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, την ίδια ώρα που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως είναι η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Το σταφύλι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και σημαντική πηγή φυτικών ινών.

Ιδέες για να καταναλώσετε το σταφύλι

Ένα τσαμπί σταφύλι δεν είναι ποτέ αρκετό και είναι πάντα απολαυστικό από μόνο του. Με το σταφύλι όμως μπορείτε να πάτε ακόμα πιο μακριά. Μερικές ρόγες από σταφύλι κομμένες στα δύο ώστε να βγάλουν τους χυμούς τους, μέσα σε μια πράσινη δροσερή σαλάτα με προσούτο και παρμεζάνα, μπορούν να απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα. Ακόμη, μπορείτε να απολαύσετε το σταφύλι στο πρωινό σας, βάζοντας μερικές ρόγες μέσα στο γιαούρτι με γκρανόλα και μέλι. Και φυσικά, μην παραλείψετε να εκμεταλλευτείτε την αφθονία του τις μέρες του Αυγούστου, για να φτιάξετε σπιτικό γλυκό του κουταλιού σταφύλι και μαρμελάδα σταφύλι. Βαζάκια που θυμίζουν μαμά και που θα σας συντροφεύουν όλο τον Χειμώνα. Θα τα απολαύσετε με το γιαούρτι σας, με μια μπάλα παγωτό βανίλια αλλά και στο πρωινό σας, πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με βούτυρο.