Το αλάτι νοστιμίζει…τη ζωή μας! – Kalamata Papadimitriou

Το αλάτι νοστιμίζει…τη ζωή μας!

Το αλάτι νοστιμίζει…τη ζωή μας!

Το αλάτι θεωρείται το πιο πολυχρησιμοποιημένο καρύκευμα και κυριαρχεί σε όλες τις κουζίνες του κόσμου.

Οι Έλληνες το επιλέγουμε στην παραδοσιακή μαγειρική μας και στη χώρα μας παράγονται μερικά από τα καλύτερα αλάτια: το αλάτι βράχων από την Μάνη, το άνθος αλατιού από το Μεσολόγγι και την Κρήτη και το αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής στη Λέσβο.

Τα είδη του αλατιού και οι κατηγορίες τους

Ανάλογα με την πηγή προέλευσης ξεχωρίζουμε το αλάτι σε δυο τύπους:

Το θαλασσινό, που δημιουργείται από την εξάτμιση του νερού της θάλασσας (πχ το αλάτι από αλυκές ή το χονδρό αλάτι) και το ορυκτό, που το συλλέγουμε από περιοχές που ήταν κάποτε θαλάσσιες και αποστραγγίστηκαν, είτε με τη μέθοδο της εξόρυξης ή της διάλυσης (πχ. το ροζ αλάτι Ιμαλαίων).

Και το ταξινομούμε σε τέσσερις κατηγορίες:

Το επιτραπέζιο που έχει υποστεί επεξεργασία καθαρισμού και έχει πρόσθετα συστατικά, το μαγειρικό ή κοινό, που έχει απλώς πλυθεί και καθαριστεί από γαιώδεις προσμείξεις, το καθαρισμένο που έχει υποστεί μια μικρή επεξεργασία και τέλος το ιωδιούχο που έχει υποστεί την ίδια επεξεργασία με το επιτραπέζιο, αλλά περιέχει και πρόσθετο ιωδιούχο κάλιο.

Η υπερκατανάλωση

Η νοστιμιά που δίνει το αλάτι στο πιάτο μας αλλά και τα χαρακτηριστικά του λαού μας, που μας θέλουν υπερβολικούς σε όλα, μας παρασύρει στην υπερκατανάλωση του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε καθημερινά τη διπλάσια ποσότητα αλατιού από αυτή που συνιστούν οι διατροφολόγοι και ερχόμαστε αντιμέτωποι με πιθανά προβλήματα υγείας.

Πως μπορούμε όμως, να πετύχουμε το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα με τη μικρότερη δυνατή ποσότητα αλατιού;

Πολύ απλά επιλέγοντας προϊόντα με λιγότερο αλάτι, που κατορθώνουν όμως να διατηρούν το 100% της ποιότητας και της μοναδικότητας στη γεύση.

Δεν είναι εύκολο να βρείτε στην αγορά αυτό το συνδυασμό ούτε να «ξεγελαστείτε» από επιλογές που δηλώνουν ότι δεν έχουν αλλοιωθεί από τη μείωση της ποσότητας του αλατιού. Ο ουρανίσκος σας θα καταλάβει αμέσως τη διαφορά και το φαγητό σας δεν θα είναι τόσο πλούσιο και πικάντικο.

Όμως, η νέα μουστάρδα Kalamata Papadimitriou με 50% λιγότερο αλάτι, υπόσχεται όλη τη γεύση και σας προκαλεί να τη δοκιμάσετε. Γίνεται σύμμαχος σε εσάς που “αντιστέκεστε” στην υπερκατανάλωση του αλατιού και συγχρόνως χαρίζει την ίδια ένταση στο φαγητό σας. Συνεχίζει να αποτελεί την απόλυτη επιλογή για τα ψητά κρέατα, το ιδανικότερο ντρέσινγκ για τις σαλάτες και το καλύτερο συνοδευτικό για τα σάντουιτς. Διατηρεί τα υπέροχα γνώριμα αρώματά της και τα ξεχωριστά συστατικά που έχετε συνηθίσει να απολαμβάνετε.

Για εσάς που λατρεύετε το νόστιμο και καλό φαγητό αλλά επιθυμείτε και μια ισορροπημένη διατροφή, αυτή η επιλογή είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σας. Απολαύστε τη!