Την Πρωτοχρονιά σπάμε το ρόδι! Φέρνει τύχη και υγεία! – Kalamata Papadimitriou

Την Πρωτοχρονιά σπάμε το ρόδι! Φέρνει τύχη και υγεία!

Ρίχνει το ρόδι μες την αυλή
χίλια ρουμπίνια σκορπά στη γη
Λουδοβίκος των Ανωγείων

Το ρόδι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καλή τύχη. Γι’ αυτό και σύμφωνα με το έθιμο, συνηθίζουμε να σπάμε ένα ρόδι την Πρωτοχρονιά για το καλωσόρισμα του νέου έτους αλλά και στις γαμήλιες τελετές, για να ευχηθούμε στο νέο ζευγάρι τύχη και ευημερία στη νέα του ζωή.

Στην αρχαία Ελλάδα οι κόκκοι του ροδιού συμβόλιζαν την αφθονία, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα και την καλή τύχη.

Στην ελληνική μυθολογία το ρόδι ήταν ο καρπός που έδωσε ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και αποτελούσε το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων.

Για τον Χριστιανισμό, είναι ένα σύμβολο ανάστασης, ζωής και ελπίδας ενώ στο Βουδισμό θεωρείται ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα.

Εννοιολογικά, το ρόδι σημαίνει ροή και δύναμη Η ροδιά, είναι ένα δέντρο ιδιαίτερα γερό και ανθεκτικό, όπως είναι η ελιά και το αμπέλι και μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα εδάφη και να καρποφορήσει κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το ρόδι είναι μία πολύτιμη υπερτροφή

Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και χαμηλής θερμιδικής αξίας. Υπολογίζεται ότι ένα ρόδι καλύπτει το 45% της ποσότητας της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά. Έρευνες το έχουν αναδείξει ως ένα από τα πιο αντιοξειδωτικά φρούτα που υπάρχουν, με την αντιοξειδωτική του ικανότητα να ξεπερνάει αυτή του πράσινου τσαγιού!

Η ξεχωριστή γεύση του ροδιού

Το ρόδι είναι γλυκό με μία ελαφριά αίσθηση οξύτητας και υπέροχο άρωμα που το κάνει ξεχωριστό και του δίνει επάξια τον τίτλο «το φρούτο του παραδείσου».

Ο μοναδικός χυμός του αποτελεί βάση για πολλά προϊόντα που προσφέρουν εκτός από ποιότητα γεύσης και τις πολύτιμες ιδιότητές του ροδιού.

Ανάμεσά τους είναι και η κρέμα βαλσαμικού με ρόδι Kalamata Papadimitriou που ξεχωρίζει για το έντονο άρωμα και την ξεχωριστή γεύση της: γλυκιά με ίχνη ευχάριστης οξύτητας, καθώς είναι η μοναδική που περιέχει και φρέσκο φυσικό χυμό από ρόδια Μεσσηνίας.

Ένα προϊόν που θα γίνει ο γευστικός σύμμαχος στην κουζίνα σας! Δένει εξαιρετικά σαν σάλτσα με κρεατικά, ιδιαίτερα με το χοιρινό, δίνει γεύση και ενδιαφέρον σε πράσινες σαλάτες, συνοδεύει υπέροχα γιορτινά ορεκτικά και πιάτα, στολίζει τα γλυκά και χαρίζει χρώμα και άρωμα στα αφρώδη cocktails.

Η ξεχωριστή γλυκιά και συγχρόνως όξινη γεύση του ροδιού, συνδυασμένη με τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, μπορεί να σας δώσει θαυμάσια αποτελέσματα και να σας ταξιδέψει γευστικά σε προορισμούς που δεν φαντάζεστε!