Τα χρυσάφια καλαμπόκια του φθινοπώρου – Kalamata Papadimitriou

Τα χρυσάφια καλαμπόκια του φθινοπώρου

Το καλαμπόκι είναι μια τροφή που θα την έλεγε κανείς και «διχασμένη». Στην ψητή εκδοχή του ανήκει στα λαχανικά ενώ στην ποπ κορν εκδοχή του ανήκει στην κατηγορία των σιτηρών. Κανένα πρόβλημα αφού η διατροφική του αξία είναι υπερπολύτιμη. Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά αλλά κυρίως γευστικό και λαχταριστό! Αν το σκεφτούμε και διαφορετικά, το καλαμπόκι με τρόπο μαγικό μας φέρνει ευφορία και χαρά. Το παιδί που τρώει ψητό καλαμπόκι στην βόλτα του πιασμένο από το χέρι της γιαγιάς αλλά και ο έφηβος που το απολαμβάνει στη συναυλία ή διασχίζοντας τις πλατείες με το πατίνι του, είναι εικόνες αισιόδοξες. Εικόνες χαράς με πρωταγωνιστή το καλαμπόκι.

Τι ξέρουμε για το καλαμπόκι

Η ελληνική επιστημονική ονομασία του καλαμποκιού είναι «αραβόσιτος ο κοινός», όπου «αραβόσιτος» σημαίνει «ο σίτος των Αράβων». Το καλαμπόκι είναι σιτηρό της οικογένειας των Ποοειδών με καταγωγή από την Αμερική. Πριν από 5.500 χρόνια το καλλιεργούσαν οι Ίνκας, οι Μάγια και οι Αζτέκοι. Το καλαμπόκι ήρθε στην Ελλάδα το 1600 από τη Βόρεια Αφρική. Στη χώρα μας το καλαμπόκι καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο και η παραγωγή του αγγίζει τους 1,5 εκατ. τόνους.

Το καλαμπόκι στη διατροφή μας

-Το καλαμπόκι μπορούμε να το απολαύσουμε βραστό αλλά και ψητό. Η ψητή εκδοχή του το θέλει στη σχάρα με αλάτι χοντρό. Μπορούμε όμως να το ψήσουμε και στο grill του φούρνου μας με μια λεπτή κρούστα παρμεζάνας.

-Το καλαμπόκι όμως έχει πάντα μια θέση στις σαλάτες όποιες κι αν είναι αυτές. Βράστε το και μαδήστε το για να το απολαύσετε με πράσινη σαλάτα, ή με κους κους αλλά ακόμη και με κινόα ή με σαλάτα οσπρίων με βραστά αυγά.

-Η gourmet εκδοχή του καλαμποκιού, το θέλει να παίρνει τη μορφή καλαμποκόσουπας. Γαρνιρισμένη με τρούφα αποτελεί νοστιμιά που λίγοι ξέρουν να απολαύσουν.

-Οι καλαμποκοκεφτέδες είναι τραγανοί και λαχταριστοί. Συνοδεύστε τους με μια σος γιαουρτιού με φρέσκο θυμάρι και λάιμ. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε vegan burgers με μπιφτέκια από καλαμπόκι. Νόστιμα, διαφορετικά από τα συνηθισμένα και διατροφικά ακαταμάχητα.

-Το καλαμπόκι όμως δεν γίνεται να λείπει και από το πικάντικο τσίλι κον κάρνε που θα φτιάξετε σε μια βραδιά όπου θα καλέσετε τους φίλους σας για μεξικάνικο. Πικάντικος κιμάς με κόκκινα φασόλια και καλαμπόκι. Τορτίγιες για το τύλιγμα και μαργαρίτες για το τσούγκρισμα των ποτηριών!