Σύκα το χειμώνα; Φυσικά! Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα σνάκ. – Kalamata Papadimitriou

Σύκα το χειμώνα; Φυσικά! Τα αποξηραμένα σύκα αποτελούν ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα σνάκ.

Ήρθε η ώρα να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη και να μην συκο-φαντήσουμε κανέναν!

Τα σύκα αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Παρόλο που συλλέγονται το καλοκαίρι, μπορούμε να τα απολαύσουμε με διάφορους τρόπους όλες τις εποχές του χρόνου. Με βάση το ξεχωριστό αρωματικό εκχύλισμά τους παράγονται αρκετά γευστικά προϊόντα που διατηρούν τις πολύτιμες ιδιότητές τους. Ανάμεσά τους είναι και η κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou που παράγεται από εκχύλισμα αποξηραμένων σύκων.

Η θρεπτική τους αξία έχει αναγνωριστεί αιώνες πριν, από τους Αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι μάλιστα είχαν απαγορεύσει την εξαγωγή του φρούτου για να προστατέψουν την ποικιλία του. Από εκεί προέρχεται και η λέξη σύκο-φάντης (σύκο και το ρήμα φαίνω, φανερώνω)* η οποία περιγράφει αυτόν που αποκαλύπτει ψευδώς την παράνομη διακίνηση των σύκων.

Η ύπαρξη λέξεων που σχετίζονται με τα σύκα αλλά και το γεγονός ότι αποτελούσαν τα «αναβολικά» των αθλητών κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δηλώνει και τη σημασία τους στη διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων.

Παρόλο που, με το πέρασμα των χρόνων και τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες τα σύκα έχασαν τη θέση που είχαν, σήμερα ανεβαίνουν και πάλι ψηλά στις προτιμήσεις μας και τοποθετούνται ισάξια δίπλα σε άλλα superfoods.

Τα αποξηραμένα σύκα θεωρούνται από τα πιο υγιεινά και ιδανικά σνακ για την καθημερινή μας διατροφή καθώς είναι γνωστή η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε λίπη και χοληστερόλη, και η πλούσια περιεκτικότητα τους σε ασβέστιο (μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό) και σε φυτικές ίνες. Αποτελούν, επίσης, καλές πηγές βιταμινών (Κ, Β6, C,E), έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρουν στον οργανισμό σίδηρο, φώσφορο και φυλλικό οξύ σε ικανοποιητικές ποσότητες.

Η κρέμα βαλσαμικού με σύκο Kalamata Papadimitriou ,που προέρχεται από εκχύλισμα σύκων που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας, ταιριάζει θαυμάσια στις σαλάτες, στα αλμυρά τυριά, στις σάλτσες και στα κοκκινιστά, στο κρέας, στα τοστ αλλά και στα γλυκά και παγωτά. Επίσης, καραμελώνει τέλεια τα κόκκινα κρεμμύδια, και απογειώνει φαγητά που περιλαμβάνουν αποξηραμένα φρούτα, όπως για παράδειγμα το μοσχαρίσιο κότσι με δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές και οι χρήσεις αυτού του θαυμάσιου προϊόντος είναι αμέτρητες και εξαρτώνται από τα γούστα και τη φαντασία μας.

* Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή του Ζηνόδωρου: Κάποτε είχε πέσει λιμός στην Αθήνα, λέει ο Ζηνόδωρος, και ο δήμος ενέκρινε ψήφισμα που απαγόρευε την εξαγωγή σύκων· όποιοι κατάγγελναν άλλους ψευδώς ότι εξάγουν σύκα, ονομάστηκαν συκοφάντες. Οἱ δὲ λέγουσιν ὅτι λιμοῦ γενομένου ἐν Ἀθήναις ψήφισμα ἐγένετο μὴ ἐκφέρειν σῦκα· ἐπιτηροῦντες οὖν τινὲς ἐκφέροντα σῦκα διέβαλλον, καὶ παρὰ τὸ περὶ σύκων φάναι, συκοφάντης ὁ ψευδῶς περὶ σύκων φαίνων. Πηγή: Νίκος Σαραντάκος