Στέβια: Ήρθε για να μείνει – Kalamata Papadimitriou

Στέβια: Ήρθε για να μείνει

Στέβια: Ήρθε για να μείνει

Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Νότια Αμερική, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Το γένος στέβια αποτελείται από 240 είδη φυτών κι είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae. Συγγενεύει με διάφορα βότανα και άνθη, όπως πχ το χαμομήλι, η μαργαρίτα ή τα χρυσάνθεμα.

Οι γλυκαντικές όσο και φαρμακευτικές ιδιότητες της στέβιας, ήταν γνωστές εδώ κι αρκετούς αιώνες. Παρόλα αυτά, την πρώτη χρήση ως γλυκαντικό ροφήματος την οφείλουμε στη φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης ενώ το όνομα της στον Ισπανό βοτανολόγο και γιατρό Petrus Jacobus Stevus που την ανακάλυψε.

Τα τελευταία χρόνια η στέβια κέρδισε τη δημοσιότητα αλλά και την αγάπη που της αναλογεί καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές την επιλέγουν ως γλυκαντικό για τα ροφήματα και τις συνταγές τους και αγοράζουν προϊόντα που την περιλαμβάνουν. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται ευρέως σε όλη την ανατολική Ασία και την Αμερική και έχει κερδίσει σε ποσοστό 50% την αγορά της Ιαπωνίας. Στη χώρα μας η χρήση της στέβιας αυξάνεται συνεχώς και μεγάλες εταιρίες δημιουργούν συνεχώς νέα προϊόντα με στέβια.

Οι φαρμακευτικές ή ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας δεν αποδεικνύονται επιστημονικά. Παρόλο που τα φύλλα του φυτού περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, η ποσότητα που τελικά καταναλώνεται είναι τόσο μικρή που τα θρεπτικά οφέλη είναι αμελητέα.

Το γευστικό αποτέλεσμα όμως «αποδεικνύεται» εξαιρετικό και πολύ γλυκό! Το εκχύλισμα από το φυτό στέβια δίνει 200 φορές πιο γλυκά γεύση από μια ίση ποσότητα ζάχαρης και δεν περιέχει καθόλου θερμίδες.

Ας δούμε μερικές χρήσεις:

Εάν προσέχετε τη διατροφής σας ή είστε σε μια περίοδο που έχετε αποφασίσει να μειώσετε τη ζάχαρη, μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό για τα ροφήματα σας. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το καφέ ή το τσάι και γενικά για τα κρύα ή ζεστά αφεψήματά σας. Πλέον μπορείτε να τη βρείτε σε μεγάλο αριθμό καφέ ή μπαρ. Μπορείτε επίσης να την επιλέξετε για τα σπιτικά γλυκά σας ή για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στα χειροποίητα ηδύποτα ή καλοκαιρινά κοκτέιλ.

Εξαιρετική πρόταση αποτελεί και η επιλογή προϊόντων με στέβια για τις συνταγές σας αλλά πάντα με προσοχή στις ετικέτες που αγοράζετε και στην ποιότητά τους. Το σημαντικό είναι η αντικατάσταση της ζάχαρης να μην μεταβάλει τη γεύση που έχετε συνηθίσει και αγαπάτε, και να μην διαφοροποιεί τη διατροφική εμπειρία.

Για άλλη μια φορά η εταιρία Kalamata Papadimitriou πρωτοπορεί και δροσίζει γευστικά το καλοκαίρι παρουσιάζοντας δυο νέα προϊόντα με γλυκαντικό από το φυτό στέβια: κρέμα βαλσαμικού Κλασική και κρέμα βαλσαμικού Ρόδι.

Η κρέμα βαλσαμικού κλασική με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, αποτελεί ιδανική επιλογή για να απογειώσετε γευστικά το φαγητό, τις σαλάτες και τα γλυκά σας και να μειώσετε το σύνολο των θερμίδων που λαμβάνετε.

H κρέμα βαλσαμικού ρόδι, η μοναδική που περιέχει χυμό από ρόδια Μεσσηνίας, χαρίζει έντονο άρωμα στο πιάτο σας και μοναδική γλυκιά γεύση στις συνταγές σας, με μόλις 8 θερμίδες ανά κουταλιά.

Φέτος το καλοκαίρι, απολαύστε την 1η ελληνική κρέμα βαλσαμικού με γλυκαντικό από το φυτό στέβια που συνδυάζει πλούσια γλυκόξινη γεύση, κρεμώδη υφή και υπέροχο άρωμα, με μόλις 8 θερμίδες ανά κουταλιά!

Η στέβια ήρθε στο πιάτο μας για να μείνει!