Απόκριες, Τσικνοπέμπτη και Καθαρή Δευτέρα. Τις γιορτές του Φλεβάρη τις ορίζει το φαγητό! – Kalamata Papadimitriou

Απόκριες, Τσικνοπέμπτη και Καθαρή Δευτέρα. Τις γιορτές του Φλεβάρη τις ορίζει το φαγητό!

Οι Απόκριες είναι μια από τις αγαπημένες γιορτές των παιδιών και χαρακτηρίζεται από χρώματα, μασκαρέματα, μουσικές και ωραίες γεύσεις.

Παρόλο που αυτήν την περίοδο το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι τα κουστούμια και οι μεταμφιέσεις, οι ημέρες χαρακτηρίζονται από τις γεύσεις κι όχι από τις εικόνες.

Κάθε εβδομάδα έχει άλλα διατροφικά χαρακτηριστικά τα οποία δηλώνει και με το όνομα της.

Ας το δούμε αναλυτικά:

Αρχικά, η λέξη Απόκριες προέρχεται από το Βυζαντινό ΑΠΟΚΡΕΩ που σημαίνει αποχή από το κρέας (στερητικό από και λέξη κρέας) και ορίζει το διάστημα των τριών εβδομάδων πριν από την Kαθαρά Δευτέρα.

Στη Ρώμη χρησιμοποιούσαν τη λατινική λέξη CARNEVALE που σημαίνει ακριβώς το ίδιο (Carne=κρέας και Vale=περνάει).

Η πρώτη εβδομάδα που τελειώνει με την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται Προφωνή γιατί υπάρχει το έθιμο της «προφώνησης» των αποκριών, δηλαδή της ανακοίνωσης ότι αρχίζουν οι Απόκριες.

Αυτές τι ημέρες τρώμε κανονικά, τηρώντας τη νηστεία Τετάρτη και Παρασκευή. Επιλέγουμε σαλάτες που ίσως μας λείψουν την επόμενη εβδομάδα, που την χαρακτηρίζει το κρέας. Τις τελειοποιούμε με βαλσαμικό ξίδι ή κρέμα βαλσαμικού σύκο που ταιριάζει εξαιρετικά και μπορεί να «μεταμορφώσει» μια απλή πράσινη σαλάτα σε ένα γκουρμέ γεύμα.

Η δεύτερη εβδομάδα, λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, καθώς τρώμε κάθε ημέρα κρέας, ακόμα και Τετάρτη και Παρασκευή. Αυτές είναι οι πιο εορταστικές ημέρες και χαρακτηρίζονται από γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό.

Περιλαμβάνει την ξεχωριστή και ιδιαίτερα αγαπητή για τους Έλληνες Τσικνοπέμπτη. Όπως λέει και το όνομα της, οι «καρναβαλιστές» ψήνουν στα κάρβουνα και η μυρωδιά από τη τσίκνα, τη μουστάρδα και το κρασί αλλάζει τη διάθεση όλων.

Μικροί και μεγάλοι, αφήνουν στην άκρη τις έννοιες και τις ευθύνες και «διαγωνίζονται» για το βραβείο του καλύτερου ψήστη. Ο καλός και έμπειρος ψήστης όμως ξέρει ότι η κρέμα βαλσαμικού BBQ θα κάνει τη διαφορά στα κρεατικά και στο κοτόπουλο η μεσογειακή μουστάρδα με θυμαρίσιο μέλι. Συνεπώς, εάν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, μην πάρετε μέρος στο διαγωνισμό αλλά πάρτε θέση για να απολαύσετε το φαγητό! Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους ούτε μια ατασθαλία, προτείνουμε κοτόπουλο στα κάρβουνα με μουστάρδα με 50% λιγότερο αλάτι.

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου και είναι αφιερωμένη στα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και στα ζυμαρικά. Πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά τα Μακαρώνεια ήταν τροπάρια που έψαλλαν στις κηδείες κοινών θνητών και στα περίδειπνα, που ήταν τα γεύματα μετά την ταφή. Κάποιοι με αυτόν τον τρόπο, εξηγούν το λόγο που μέσα στη χαρά της Αποκριάς έχουμε και το Ψυχοσάββατο.

Ο λόγος για την παρεμβολή των γαλακτοκομικών προϊόντων στη μεσάζουσα εβδομάδα, έγινε με σκοπό να υπάρξει ένας βαθμιαίος καθαρισμός και μια εξάσκηση του οργανισμού για τη νηστεία της Σαρακοστής.

Η περίοδος της Σαρακοστής ξεκινά με την Καθαρά Δευτέρα και τα υπέροχα γευστικά της έθιμα. Λαγάνα, χαλβάς, θαλασσινά, ταραμοσαλάτα, τουρσιά και ό,τι άλλο επιτάσσει η παράδοση στη δική σας οικογένεια.

Εμείς σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε βιολογικό βαλσαμικό ξίδι και θυμάρι για να φτιάξετε υπέροχο ξιδάτο χταπόδι στη γάστρα και να το απολαύσετε με φίλους και συγγενείς.

Και φυσικά, σας στέλνουμε ούριο άνεμο για να φτάσει ο χαρταετός σας πιο ψηλά και από τα σύννεφα!