Κοτόπουλο παϊδάκια στη σχάρα – Kalamata Papadimitriou

Κοτόπουλο παϊδάκια στη σχάρα

grammi_sintagis

Υλικά για 3-4 άτομα

1 κοτόπουλο κομμένο σε παϊδάκια (περίπου 2 κιλά)

Μαρινάδα:
80ml ελαιόλαδο
100gr απαλή μουστάρδα
3 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
200ml κρύα μπύρα

Λαδολέμονο:
100ml ελαιόλαδο
50 ml λεμόνι
30 gr απαλή μουστάρδα
Ρίγανη
Αλάτι & πιπέρι

Ζητάμε να μας κόψει ο κρεοπώλης μας ένα κοτόπουλο σε παϊδάκια, όσο μπορεί σε μικρά κομμάτια. Μαρινάρουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο τουλάχιστον για 8 ώρες.
Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ εκτός από την μπύρα. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε τη μπύρα (κρύα) με αργή συνεχόμενη ροή ανακατεύοντας απαλά (προσπαθούμε να μην κάνει αφρό). Βάζουμε τα παϊδάκια στη μαρινάδα, φροντίζοντας να καλυφθούν παντού, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο.
Πριν ψήσουμε βγάζουμε τα παϊδάκια από την μαρινάδα και τα βάζουμε σε ταψί ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά και να έρθει το κοτόπουλο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (συνήθως 15-20′ αρκούν).
Για το ψήσιμο θα χρησιμοποιήσουμε την κλασική σχάρα, γιατί θα χρειαστεί συχνό γύρισμα, το οποίο έτσι πραγματοποιείται εύκολα.

Ψήσιμο:
Βάζουμε τη σχάρα που θα ψήσουμε στο bbq, το ανάβουμε και με κλειστό καπάκι περιμένουμε να ανεβάσει θερμοκρασία (να περάσει τους 180).
Πάμε σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε τα παϊδάκια στη σχάρα, και ψήνουμε με κλειστό καπάκι. Με ένα χρονόμετρο γυρίζουμε ανά 5′ λεπτά. Αυτό το κάνουμε γιατί κάθε bbq ψήνει διαφορετικά και το συχνό γύρισμα μας σώζει από καψίματα και ψήνει πιο ομοιόμορφα. Στα 3 πρώτα γυρίσματα, με ένα πινέλο, αλείφουμε μαρινάδα, στραγγίζοντας πρώτα το πινέλο, πάνω στα παϊδάκια και δεν την ξαναχρησιμοποιούμε– στραγγίζουμε το πινέλο γιατί δεν θέλουμε να μεταφέρουμε πολλά υγρά στη φωτιά.
Σημείο προσοχής:  Μερικές φορές ανάβει το λάδι ή το λίπος σε κάποιο σημείο του bbq και πρέπει να έχουμε τον νου μας να το σβήσουμε (φυσώντας ή ψεκάζοντας λίγο νερό).
Ανάλογα με το πόσο δυνατά ψήνει το bbq σας, η διαδικασία θα κρατήσει από 30′ έως 40′. Για να είστε σίγουροι, τσεκάρετε ένα χοντρό κομμάτι και αν είναι ροζ μέσα, συνεχίστε το ψήσιμο λίγο ακόμα (τα λεπτά κομμάτια μπορείτε να τα αφαιρέσετε νωρίτερα από τη φωτιά).

Σερβίρισμα:
Προσθέτουμε τα υλικά του λαδολέμονου σε ένα βάζο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σερβίρουμε τα παϊδάκια και περιχύνουμε με το λαδολέμονο.

Μοσχαράκι με μανιτάρια και πουρέ Χταπόδι με βαλσαμικό ξίδι με μέλι και πορτοκάλι